Öğrenci
- Ekonometri Lisans Programı Güncel Ders Programı
- Ekonometri Yüksek Lisans, Ekonometri Doktora, İstatistik Yüksek Lisans, Ekonometri Yüksek Lisans Bilimsel Hazırlık, İstatistik Yüksek Lisans Bilimsel Hazırlık ders programları İndirmek için tıklayınız.
Türkiye İstatistiki Veri Kaynakları
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) | http://www.tuik.gov.tr |
T.C. Merkez Bankası | http://www.tcmb.gov.tr |
Kalkınma Bakanlığı | http://www.kalkinma.gov.tr |
T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı | http://www.hazine.gov.tr |
T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu | http://www.spk.gov.tr |
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu | http://www.bddk.org.tr |
Türkiye Bankalar Birliği | http://www.tbb.org.tr |
T. C. Sosyal Güvenlik Kurumu | http://www.sgk.gov.tr |
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği | http://www.tobb.org.tr |
Borsa İstanbul | http://www.borsaistanbul.com |
Uluslararası İstatistiki Veri Kaynakları
EUROSTAT | http://ec.europa.eu/eurostat/ |
OECD | http://stats.oecd.org/index.aspx |
MF International Financial Statistics (IFS) | http://www.econdata.com/databases/imf-and-other-international/ifs/ |
World Bank | http://www.worldbank.org |
Çift Anadal Programı
Çift anadal programı (ÇAP), Fakülte kurullarının önerisi üzerine Senato tarafından alan itibariyle benzerliği kararlaştırılan programlarda Çift anadal programına ait diploma alma imkânı sunmaktadır.
Çift anadal programı sadece başvuru aşamasında değil, mezun olana dek hem anadalda hem de çift anadalda belirli bir başarı düzeyinin korunmasını şart kılması nedeniyle öğrencileri yoğun bir çalışma temposuna sevk etmektedir. Fakat sürecin sonunda anadal programını kariyer hedefine uygun ikinci bir programla zenginleştiren Çift anadal öğrencileri, disiplinler arası bilgilere sahip olarak daha donanımlı bir biçimde mezun olmaktadırlar.
Üniversitenin lisans programlarında kayıtlı öğrenciler, Çift anadal programına, anadal lisans programının en erken üçüncü yarıyılının başında, en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında başvurabilirler.
Öğrencinin Çift anadal programına başvurabilmesi için başvurduğu döneme kadar anadal önlisans/lisans programında alması gereken tüm dersleri başarmış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının en az 3.00 olması, anadal önlisans/lisans programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibariyle en üst % 20’lik dilimde bulunması gerekir.
Çift anadal programındaki derslerin belirlemesinde ve bunların alınacağı dönemlerin planlanmasında öğrencilere yardımcı olmak ve çift anadal programının amacına uygun biçimde yürütülmesini sağlamak üzere ilgili bölüm başkanlığı veya Fakülte Dekanlığı/Yüksekokul Müdürlüğü tarafından öğretim üyeleri arasından bir Çift Anadal Programı Koordinatörü görevlendirilir. Çift Anadal Programı Koordinatörü öğrencilerin anadal programındaki danışmanları ile iletişim halinde görev yapar. Anadal ve Çift anadal programlarında eşdeğer sayılan dersler, öğrencinin her iki diploma programındaki yarıyıl kayıtlarında yer alır ve her iki not durum belgesinde (transkript) de gösterilir.
Öğrenci, aynı anda birden fazla Çift anadal programına kayıt olamaz. Ancak Çift anadal diploma programında kayıtlı öğrenci şartları taşıması halinde bir Yandal programına da kayıt yaptırabilir.
Öğrenci, Çift anadal programını her zaman kendi isteği ile bırakabilir.
Çift anadal diploma programı öğrencisi, anadal diploma programında kurum içi geçiş şartlarını sağladığında Çift anadal diploma programına yatay geçiş yapabilir.
Öğrencinin Çift anadal programından mezun olabilmesi için anadal ağırlıklı genel not ortalamasının (AGNO) en az 3.00 olması gerekir.
Çift anadal programına kayıtlı öğrencinin anadal AGNO’su bir defaya mahsus olmak üzere 2.50’a kadar düşebilir. Anadal AGNO’su ikinci kez 3.00’ın altına düşen öğrencinin Çift anadal programından kaydı silinir.
Anadal programından mezuniyet hakkı elde eden ve Çift anadal programını en az 2.00 ortalama ile tamamlayan öğrenciye, Çift anadal programına ait önlisans/lisans diploması verilir. Ayrıca bu programa ait not durum belgesi (transkript) de düzenlenir.
Anadal programında kayıt donduran öğrencinin, Çift anadal programında da kaydı dondurulmuş sayılır.
Çift anadal programında, Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulunca Kabul edilmiş bir mazereti olmadığı halde iki dönem üst üste ders almayan öğrencinin Çift anadal programından kaydı silinir.
Çift/anadal programında kayıtlı olan öğrencilerden anadal diploma programının öğrenim süresi ve ilave bir yıl sonunda mezun olamayan öğrencilerden öğrenci katkı payı alınır.
Çift anadal programından kendi isteği ile ayrılan veya ilişiği kesilen öğrenciler, Çift anadal yaptıkları programda Yandal programı varsa ve bu programın bütün gereklerini yerine getirmişlerse, istekleri halinde Yandal sertifikası alabilir. Çift anadal yapılan programda Yandal programı yoksa, öğrencinin Çift anadal programında başarılı olduğu dersler anadal not durum belgesinde (transkript) gösterilir ancak AGNO’ya katılmaz.
Öğrenci Çift anadal programından ayrıldığında, başarısız olduğu Çift anadal programı derslerini tekrarlamak zorunda değildir.
Ayrıntılı bilgi için İstanbul Üniversitesi Çift anadal programı yönergesine https://cdn.istanbul.edu.tr/FileHandler2.ashx?f=istanbul-universitesi-cift-anadal-programi-yonergesi-14.05.2020-13.pdf bağlantısından ulaşılabilir.
Yandal Programı
Yandal programı, anadal lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda bilgilenmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Yandal programını başarıyla tamamlayan öğrencilere Yandal sertifikası verilmektedir. Yandal sertifikası diploma yerine geçmemektedir.
Öğrenciler, Yandal programına, anadal lisans programının en erken üçüncü ve en geç altıncı yarıyılın başında başvurabilirler.
Öğrencinin Yandal programına başvurabilmesi için başvurduğu döneme kadar alması gereken tüm dersleri başarmış olması ve başvuru sırasında anadal programındaki ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.50 olması gerekmektedir.
Öğrenci, aynı anda sadece bir Yandal programına kayıt yaptırabilir.
Anadal programında ağırlıklı genel not ortalaması 2.00’nin altına düşen öğrenci izleyen dönemde Yandal programından ders alamaz. Yandal programından, üstüste iki dönem ders almayan (kayıt dondurma hali hariç) öğrencinin bu programdan kaydı silinir.
Anadal programında kayıt donduran öğrencinin, Yandal programında da kaydı dondurulmuş sayılır.
Anadal programından mezuniyet hakkını elde eden ancak Yandal programını bitiremeyen öğrencilere ilgili yönetim kurulunun kararı ile en fazla iki yarıyıl ek süre tanınır. Yandal programında kayıtlı olan öğrencilerden anadal diploma programının öğrenim süresi ve ilave iki yarıyıl sonunda mezun olamayan öğrencilerden öğrenci katkı payı alınır.
Öğrencinin, Yandal programında başarılı olduğu dersler, anadal not durum belgesinde (transkript) gösterilmez ve AGNO’ya katılmaz.
Öğrenci Yandal programını her zaman kendi isteği ile bırakabilir. Yandal programından kayıt sildiren öğrenci aynı Yandal programına tekrar kayıt yaptıramaz.
Yandal programından ayrılan öğrenci, varsa başarısız olduğu Yandal programı derslerini başarmak zorunda değildir.
Öğrencinin Yandal sertifikası alabilmesi için anadal ağırlıklı genel not ortalamasının (AGNO) en az 2.00 olması gerekir.
Ayrıntılı bilgi için İstanbul Üniversitesi Yandal programı yönergesine http://cdn.istanbul.edu.tr/statics/ogrenci.istanbul.edu.tr/wp-content/uploads/2014/03/WEB-Yandal-y%C3%B6nergesi.pdf bağlantısından ulaşılabilir.
Staj
Bölümümüz staj koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi Seda Karakaş Geyik
Staj, öğrencilerin eğitimleri sırasında belirli bir dönemde ilgili kamu ve/veya özel sektöre ait kurum ve kuruluşlarda çalışarak mesleki deneyim kazanmalarını sağlayan bir uygulamadır. Öğrencilerin iş deneyimi kazanma, teorik bilgilerini pratik uygulamalara dönüştürme ve sektördeki profesyonellerle bağlantı kurma fırsatı edinmeleri için öğrencilik dönemlerinde staj yapmaları oldukça önemlidir. Staj yapan öğrenciler özgeçmişlerini güçlendirerek mezuniyet sonrası iş bulma sürecinde önemli avantajlar sağlamış olurlar. Bu nedenle bölümümüzde isteğe bağlı staj uygulaması özellikle teşvik edilmektedir.
İsteğe bağlı staj yapacak öğrenciler fakültemizce belirlenen koşulları sağlamaları durumunda 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5-b maddesi gereğince “İş kazası ve meslek hastalığı sigortası” uygulanmasını talep edebilirler. Fakültemiz öğrencilerinin isteğe bağlı staj talepleri fakültemiz web sayfasında yer alan “isteğe bağlı staj yönergesi” ile belirtilen hususlar dikkate alınarak değerlendirilmektedir.
Staj yönergesi ve staj süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için aşağıda yer alan bağlantıyı kullanabilir, bölüm staj koordinatörü ve staj komisyonu ile iletişime geçebilirsiniz.
https://iktisat.istanbul.edu.tr/tr/content/staj/istege-bagli-staj
Ekonometri Bölümü'nden sorumlu öğrenci işleri çalışanımız:
Gökhan Tektaş
gokhan.tektas@istanbul.edu.tr
Dahili: 11520
Öğrenci işleri:
iktisat.ogrenci@istanbul.edu.tr
Türk Dünyası İktisadi Araştırmalar Kulübü
Danışman Öğretim Üyesi: Prof.Dr. Kutluk Kağan SÜMER
Türk Dünyası İktisadi Araştırmalar Kulübü 2017’de kurulmuş olup ‘’ Milli Kulüp Güçlü İktisat ‘’ prensibiyle yola çıkmıştır. Kulübümüz Türk ulusal çıkarlarının milli ekonominin güdümünde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde hizmet vermektedir. Türk Milli Ekonomisini anlama ve geliştirme noktasında bilimsel çalışmalar yapan kulübümüz öğrencileri desteklemekte ve gelişimlerine yardımcı olmaktadır. Türk Dünyası İktisadi Araştırmalar Kulübü olarak Türk ulusal çıkarlarının ve milli ekonomisini anlama hususunda milletimizin hizmetinde bir öğrenci kulübü olmak amacıyla hareket etmektedir. Kulübümüzün değişen dünyamızı ekonomik perspektiften akılcı ve bilimsel bir biçimde inceleyerek öncelikle ülkemiz ve Türk dünyası olmak üzere bölgesel ve genel dünya ekonomisini anlamak ve öğrencilere bu konularda bilgi ve deneyim aktarabilmeyi amaçlamıştır.
Ekonometri Kulübü:
Danışman Öğretim Üyesi: Dr.Öğr.Üyesi. Şenol EMİR
Ekonometri Kulübü, öğrencilerin sosyal ve akademik anlamda kendilerini geliştirebilecekleri demokratik bir platform sunmayı amaçlamaktadır. Özellikle Ekonometri Bölümü öğrencilerinin ihtiyaç duydukları desteği sağlamayı ve onların meslek hayatlarına hazırlanmalarında yardımcı olmayı hedeflemektedir. Kulüp, düzenlediği etkinlikler ve aktiviteler ile öğrencilerin öğrenme süreçlerine eğlenceli bir şekilde katkıda bulunmaktadır. Sosyal etkinliklerin yanı sıra, kulüp üyelerine çeşitli seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları gibi fırsatlar da sunarak, üyelerin bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamak temel önceliğidir. Ekonometri Kulübü, tüm fakülte öğrencilerine açık olup, herkesin kulüp içindeki deneyimlerinden maksimum fayda sağlamasını hedeflemektedir. Kulüp, öğrencilerin akademik kariyerleri için bir referans kaynağı olmanın yanı sıra, öğrencilerin sosyal becerilerini de geliştirerek, onların meslek hayatlarında başarılı olmalarını desteklemektedir. Öğrenciler hem sosyal hem de akademik açıdan kendilerini geliştirme fırsatı bulmaktadır. Kulüp, üyeleri arasında oluşacak sıcak ve samimi ortamda öğrencilerin üniversite hayatından keyif almalarına yardımcı olmaktadır.